Wat is Natural horsemanship?

Wij bij Stal de Lieuwete werken met Mindfull Horsemanship. Dit is een combinatie van verschillende methodes maar voornamelijk Natural Horsemanship en klassieke rijkunst. Het gaat er vooral om dat er bewust gekeken word naar wat er per paard nodig is. Een bewuste omgang met het paard vanuit het oogpunt en leer van het paard.

Natural horsemanship hoor je (gelukkig) steeds vaker voorbij komen, maar wat is dat Natural horsemanship nou eigenlijk?

Natural horsemanship is gebaseerd op het natuurlijk gedrag van een paard. In het verleden communiceerde de mens voornamelijk met het paard vanuit de logica van de mens. Hierdoor ontstonden er vaak miscommunicaties wat zich uitte in stress situaties en gedragsproblematiek. Deze manier van communiceren is voor de mens logisch, maar voor het paard helemaal niet. Mensen vermenselijken heel snel; bepaalde emoties, gedachtegangen en beweegredenen.

Bij Natural horsemanship is gekeken naar de nature van het paard en hoe paarden onderling communiceren. Het gaat erom dat de mens zich aanpast naar de taal van het paard, in plaats van dat het paard zich moet aanpassen naar de taal van de mens. Paarden leren bijvoorbeeld doormiddel van pressure and release en communiceren met lichaamstaal en intentie. Je communiceert dus op een natuurlijke manier met je paard die voor je paard begrijpelijk is. Je kunt op die manier een diepe innerlijke connectie aangaan met je paard gebaseerd op rust, respect en leiderschap.

Hoe communiceren paarden?

Paarden zijn kuddedieren en leven van nature in een kudde. In die kudde communiceren paarden onderling met elkaar en hebben ze een hiërarchie. Paarden kunnen niet praten met woorden zoals wij dat doen, maar paarden communiceren met lichaamstaal. Let maar eens op de oren van je paard wanneer er een ander paard voorbij loopt of hoe een paard tegen de ander zegt dat die weg moet blijven bij bijvoorbeeld de voer plek. 

Dat zijn hele duidelijke signalen die een paard geeft, maar het communiceren van een paard begint al bij de intentie. Paarden zijn zo goed in non verbale communicatie dat ze hele kleine verandering in spierspanning, energie en intentie kunnen opmerken. Het gaat zelfs zo ver dat ze spiegelneuronen hebben waarmee ze onze hersenactiviteit kunnen spiegelen. 

De grootste uitdaging ligt echter bij onze eigen lichaamstaal. Wij mensen zijn nooit zo bezig met onze lichaamstaal en zijn ons daarom niet bewust van wat we uitstralen. Vaak match wat we van paarden willen niet met wat we in ons lichaam uit stralen, We zijn vaak tegenstrijdig in wat we bedoelen en zeggen. Voor paarden kan dit voor stress zorgen omdat ze niet goed begrijpen wat we nou willen. 'Je wilt dat ik vooruit ga, maar in je lichaamshouding zeg je dat ik achteruit moet'.

Wanneer je het Natural horsemanship onder de knie hebt en je kunt communiceren met je paard doormiddel van lichaamstaal, heb je weinig woorden meer nodig. Je hoeft het dan alleen maar te denken en je paard doet het. Je hoeft alleen je energie een fractie omhoog te doen en je paard gaat in galop, adem 1 keer uit en je paard gaat terug naar de stap.

Doormiddel van je looprichting, snelheid, intentie, ademhaling, energie en lichaamshouding kun jij alles met je paard doen.


Zo'n magische band met je paard gun ik iedere paardeneigenaar!

Leiderschap

Leiderschap is voor je paard een heel belangrijk begrip. Een leider betekend voor je paard iemand die ze blindelings kunnen vertrouwen, die hun zal beschermen en die ze leid waar ze heen moeten en wat ze moeten doen. In het wild heeft een kudde paarden ook een leider. In een kudde wilde paarden zul je 2 leiders tegenkomen; de leidende merrie voorop die de groep de weg wijst en de drijvende hengst achteraan die de groep van achter drijft en beschermd. Wanneer een paard een duidelijke leider heeft brengt dit veiligheid, rust en vertrouwen bij een paard.

In de training en omgang met je paard wil je dat jij de leider bent van je paard, maar dit wil je niet afdwingen. Je wilt dat je paard je als leider ziet uit vertrouwen en niet vanuit angst. Je moet je leiderschap van je paard verdienen, maar dat gaat niet zomaar. Je moet aan je paard laten zien dat jij een geschikte leider bent, je moet een soort auditie doen. Het is in een paard zijn ogen namelijk een kwestie van leven of dood wie hij als leider aanstelt. Pas als je paard ziet dat jij een geschikte kandidaat bent gaat hij je vertrouwen als zijn leider. Een leider moet bijvoorbeeld consequent zijn, duidelijk, zelfverzekerd, rustig en initiatief nemen. 

Sommige paarden vinden het lastiger om het leiderschap over te geven, dat vergt training. Denk hierbij aan hele dominante paarden, maar ook paarden die angstig zijn of vluchten accepteren je dan niet als leider. De meeste paarden kunnen de verantwoording van leider namelijk zelf niet aan. Wanneer ze geen vertrouwen hebben in de mens en voelen dat ze dus eigen leider moeten zijn in de omgang kan dit dus voor veel stress en gedragsproblematiek zorgen. In het wild is dit dus goed geregeld, maar omdat wij mensen met een paard willen samenwerken moeten wij ons als leider opstellen en het vertrouwen van een paard winnen. Als een paard je accepteert als leider zul je ook zien dat het paard rustig en ontspannen word in de samenwerking, paarden willen namelijk graag een leider. 

Wil jij ook zo'n connectie met je paard? Ik kan je helpen!


Liever zelf in je eigen tijd aan de slag? Dan is de online cursus echt iets voor jou!